Musica Clan

Musica Clan
Syahadah

Monday, November 1, 2010

Diet RasulullahRupanya tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita tak boleh makan sesuka hati kita saja. Inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antara lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain-lain penyakit. Apabila anda telah mengetahui ilmu ini, tolonglah ajarkan kepada yang lainnya.

Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasulullah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. InsyaAllah kalau anda ikut diet Rasulullah ini, Anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.

Jangan makan DAGING bersama IKAN
Jangan makan IKAN bersama SUSU
Jangan makan DAGING bersama SUSU
Jangan makan CUKA bersama SUSU
Jangan makan CUKA bersama IKAN
Jangan makan IKAN bersama TELUR
Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD / KOBIS
Jangan makan BAWANG PUTIH bersama BAWANG MERAH
Jangan makan BUAH bersama SUSU (Contoh : KOKTEL)
Jangan makan MAKANAN DARAT bersama MAKANAN LAUT. Ini terbukti oleh kajian ilmuwan yang menemukan bahawa dalam daging ayam mengandungi ion+ sedangkan dalam ikan mengandungi ion-, oleh itu jika dalam makanan kita terdapat ayam bercampur dengan ikan, maka akan terjadi reaksi biokimia yang dapat merosakkan usus.

CARA MAKAN
* Jangan makan buah setelah makan nasi, sebaliknya makanlah buah terlebih dahulu, baru makan nasi. Buah baik dimakan ketika perut kosong kerana proses penghadamannya cepat berbanding kumpulan makanan lain. Jika dimakan selepas makanan lain, ia akan mengalami fermentasi kerana lambat dihadam. Zat zat yg terdapat di dalamnya akan rosak dan juga penyebab berlakunya kembung perut. 

* Tidur dibolehkan 1 jam SELEPAS makan tengah hari. Terlalu cepat tidur setelah makan akan menyukarkan proses penghadaman, mengeluarkan gas yang banyak, susah buang air besar dan menyebabkan mulut berbau. Dianjurkan tidur dengan mengiring ke sebelah kanan seperti mana yang sering dilakukan oleh Rasulullah SAW. Dengan itu perut yang terletak di sebelah kiri tubuh tidak ditindih dan tidak mengganggu proses penghadaman yang sedang berlaku.

*Jangan sesekali tinggal makan malam. Barang siapa yg tinggal makan malam dia akan dimakan usia dan kolesterol dalam badan akan berganda. Diriwayatkan dari Anas dengan status marfu':"Makan malamlah sekalipun hanya dengan kurma kering, kerana meninggalkan makan malam dapat mempercepatkan penuaan". Ini adalah kerana, jika kita meninggalkan makan malam, tubuh akan mengurangkan kadar metabolisme badan. Waktu makan yang tidak teratur juga boleh mengganggu proses penghadaman.

Antara amalan-amalan kesihatan lain yang wajar diamalkan:

1. Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk akan menyempitkan saluran kapilari darah, membuatkankan jantung mengepam lebih banyak darah dan oksigen ke seluruh tubuh dengan  kadar yang cepat dan menyebabkan kontraksi otot. Kontraksi otot dapat membakar lemak yang terdapat dalam tubuh. Selain itu, air sejuk juga akan menyebabkan kita menggigil disebabkan oleh tindakan refleks tubuh untuk mengekalkan suhu badan. Dengan menggigil lemak akan dibakar untuk menghasilkan tenaga dan haba. Denga itu ia juga dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan tidak gemuk.

2. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air dalam peti sejuk/ais) setiap pagi. Mujarabnya InsyaAllah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).

3. Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit setelah membaca doa). Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Antaranya menambahkan aliran darah ke otak dan menyahcas tenaga eletrostatik yang terdapat pada tubuh.
http://www.islamic-replies.ucoz.com/Benefits_Of_Prayer.html


4. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari.Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahawa enzim banyak terkandung di celah jari-jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzim sejenis alat percerna makanan).
http://www.wonderfulinfo.com/islam/eatfood.php

Sabda nabi : "Ilmu itu milik Allah, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikan insyaAllah, Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya."

Makanan dalam Al-Quran dan Al-Hadith

Habbatus sauda (Nigella Sativa L.)/ Black seed/Jintan Hitam

"Tetaplah kamu dengan Habbatus Sauda kerana padanya adalah penawar segala jenis penyakit melainkan As Sam (mati)"- HR Bukhari

Antara khasiat habbatus sauda ialah mencerahkan kulit muka, merawat jerawat, merawat batuk dan asma, kencing manis, selsema, keguguran rambut, tekanan darah tinggi, masalah untuk tidur, sakit-sakit otot dan sendi, rasa loya dan muntah, mengurangkan kolesterol, merawat batu karang, menambah susu badan, merawat kecacingan, mengurangkan senggugut, mengatur haid dan meningkat daya imun.
"Yang di dalamnya ada sungai-sungai dari air tidak berubah rasa dan baunya, sungai-sungai dari air susu yang tiada berubah rasanya" (Muhammad:15)

"Dan sesungguhnya pada binatang ternak itu benar-benar terdapat pengajaran kepada kamu. Kami memberi kamu minum dari apa yang yang berada di dalam perutnynya (berupa) susu yang bersih diantara tahi dan darah, yang mudah ditelan bagi orang-orang yang meminumnya" (An-Nahl:66)

Di dalam sebuah hadis marfu' ada menyebut 'Barangsiapa yang diberi minum dengan susu, hendaklah ia mengucapkan " Ya Allah, berkatilah kami melalui susu ini dan berikan tambahan kepada kami, kerana sesungguhnya aku tidak tahu makanan dan minuman yang mencukupi kecuali susu"

Rasullulah SAW pernah dihidangkan khamar(arak) dan susu pada malam Isra'. Nabi telah memilih susu lalu Jibril berkata 'Segala puji bagi Allah yang telah memberi kamu hidayah menuju fitrah. Jika saja kamu mengambil khamar, nescaya umat kamu akan sesat'.
"Demi (buah) tin dan (buah) zaitun dan demi Bukit Sinai' (At-Tin:1-2)

"Lalu Kami tumbuhkan biji-bijian di bumi itu, anggur dan sayuran, zaitun dan pokok kurma, kebun-kebun yang lebat, dan buah-buahan serta rumput, untuk kesenangan kamu dan untuk binatang-binatang ternakan kamu" (Abasa:27-32)

"Dan pokok kayu ke luar dari Thursina (pokok zaitun) yang menghasilkan minyak, dan pemakan makanan bagi orang-orang yang makan" (Al-Mukminun:20)

"Dia menumbuhkan bagi kamu dengan air hujan itu tanam-tanaman, zaitun, kurma, anggur dan segala jenis buah-buahan. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar ada tanda (kekuasaan Allah) bagi kaum yang memikirkan" (An-Nahl-11)

Sabda Rasulullah SAW "Makanlah zaitun, dan jadilah ia sebagai sapuan, kerana sesungguhnya ia termasuk pokok yang diberkati".

No comments:

Post a Comment